Var Vilhelm Jacobsen jøde?Dines BogøWebmaster: Dines Bogø


Danmarks største kriminalsag, der aldrig officielt bliver opklaret. Dobbeltmordet: Generelt


Udsnit af Vilhelm Jacobsens meget omtalte raceattest. Attest og anetavle ligger i dag på Rigsarkivet.I bøger og artikler om Dobbeltmordet er det nævnt, at Vilhelm Jacobsen var jøde og at dette spillede en rolle.

Om han selv opfattede sig som 1/16-jøde eller 1/4-jøde vides ikke.

Der er flere beretninger om, at Vilhelm Jacobsen i Tyskland er blevet opfattet som jøde.

Under en ferie i Berlin i slutningen af trediverne blev han opfattet som jøde, da han havde sat sig på en bænk i en park. Her blev han tiltalt af nogle personer, der bad ham flytte sig fra bænken, da denne kun var beregnet for "arier". I en anden situation i Sydtyskland bliver han bedt om at forlade en togkupé. Da han i Berchtesgaden ville stige på en bus fik han, at vide at bussen kun var for personer af ren race.

Historien med attesten, der er omtalt i forskellige bøger, har ofte været opfattet som en "journalistisk frihed", fordi historien alene kom fra en af Jacobsens bekendte. Men attesten blev udstedt. Vilhelm Jacobsen var gået de få skridt fra kontoret ned ad Frederiksborggade til Kultorvet medbringende en meget detaljeret anetavle og en stor pose penge.

En tysk forhandler blev afhørt i 1948. Han bekræftede, at attesten hang på Hr. Jacobsens kontor.

"Das Personalhistorisk Institut, Kultorvet 4, Kopenhagen K., Abteilung für Rasseforschung" udsteder den 22. juli 1940 en attest, der betegner Vilhelm Jacobsen som ren race og ikke jødisk. Nedlagt. Artikel om attest