Hotel Christiansminde. Del 1Dines BogøWebmaster: Dines Bogø


Citat Dines Bogø: "Danmarks største kriminalsag, der aldrig officielt bliver opklaret".


Christiansminde: Artikel II Christiansminde; Generelt ... Dines Bogø ... Dobbeltmordet: Generelt



Inger Margrethe og Vilhelm Jacobsen på en af deres mange udlandsrejser. Her i Berchtesgaden i det sydlige Tyskland. (Familiens billede er udlånt af Dines Bogø).

Havde ægteparret hemmeligheder i Svendborg?


Artikel skrevet af Bjarne Bekker



De kom til Svendborg sammen med svalerne. Når toget fra Nyborg standsede ved Christiansminde, gik Inger Margrethe og Vilhelm ned til receptionen. Første gang, i juli 1940, udfyldte Vilhelm blanketter med stilling, navn og adresse:

Hr. og Fru Kontorchef Vilhelm og Inger Margrethe Jacobsen, Peter Bangs Vej 74, Frederiksberg.

Med landliggernes arrogance affejede de sidenhen receptionistens blanketter. Man er vel stamgæst og burde være genkendt af tyendet. Sådan var storbyattituden, da landliggerne spadserede fra receptionen op til annekset, det senere OK-plejehjem Inge.

Her boede Inger Margrethe og Vilhelm Jacobsen i værelserne 32 og 33 på anden sal. På de tider var der toilet på gangen, men ægteparret valgte de bedste værelser med eget bad.

Kontorchefen ankom altid første lørdag i juli, og sammen med fru Inger Margrethe nød han tilværelsen i tre uger. Spadserede rundt på egnen med globetrotterstokken med de mange minder fra talrige rejser i 30'ernes og 40'ernes Europa.

Gennem ferieopholdene blev ægteparret kendt på Sydfyn, og selv om Hotel Christiansminde var landets absolut mest mondæne sted for mere berømte badegæster, stod der en fascinerende aura om hovedstadens arrogante ægtepar.



Kontorchefens korpus

En af de køkkenchefer, der lagde en lang periode af sit liv på Badehotel Christiansminde, var Alfred Dall - far til navnkundige Gerner Dall fra Strandkroen i Skårupøre og Hotel Svendborg.

Dall plejede sin faglige habitus i køkkenregionerne med stor omhyggelighed og faglig stolthed. I 80'erne fortalte han om ægteparret Jacobsens ferier på Christiansminde. Diskret, naturligvis. En fagmand omtaler ikke sine gæster. Selv om de havde trampet på éns faglige habitus.

I den situation viste tjenerne i diskrete attituder solidaritet med køkkenet og lagde afstand til ægteparrets konstante klager over maden.

Det erindrede også legendariske "Nufix", Christiansmindegartner Børge Sørensen, når han underholdt ved sine festlige mandefrokoster om hemmelighedsfuld viden fra hotellets indercirkler.

- Fru Jacobsen talte altid om sin dårlige mave. Det mente tjenerne var upassende, da Christiansmindes køkken jo var blandt landets bedste. Men måske kunne maveondet skyldes kontorchefindens spisevaner, ræsonnerede tjenerne: Hver dag hummer, rejer og røget laks.

Vilhelm Jacobsen havde et korpus passende til tidens opfattelse af en distingveret kontorchef. Maden var en selvfølgelig årsag til den Vilhelmske volumen, men også den kendsgerning, at hvert måltid traditionen og vanen tro blev ledsaget af to øl og fire snapse, skabte et nysgerrigt image omkring levemanden.

Han var direktionens højre hånd i firmaet Carl Holten. Danmarks største engrosfirma. I stueetagen havde Holten en detailforretning, der hed English House. Handelsvirksomheden, etableret af Carl Christopher von Holten, leverede danskproducerede uniformer til den tyske hær.



Cigarer med særtog

I Hotel Christiansmindes restaurant sluttede kontorchefen altid middagen med en rigtig god cigar.

Ikke de lokale fra Harald Halberg. Næeh, efter aftenens gourmetmåltid stod tjenerne klar med havanesere af mærket Boquet; fugtede enden med en serviet fra skylleskålen, klippede med professionel mine spidsen af cigaren og tændte for kontorchefen med et buk. Yndlingsmærket blev leveret i kassevis med særlig fragt fra en grossistkollega i København.

Alt burde således være idyl omkring kontorchefens sommerophold i Svendborg. Men selv om familien fik anneksets bedste værelser med havudsigt til samme pris, som andre gæster måtte betale for dårligere værelser, var familien Jacobsen altid vanskelig at gøre tilpas.

Det fremgår af afhøringer, politiet foretog af kontorchefens omgangskreds i Svendborg i 1948. Afhøringerne havde intet at gøre med Vilhelms seks genstande til maden. Med Inger Margrethes sarte mave eller kontorchefens spadsereture med stokke, der siden skulle blive kendte i hele landet.

Når kriminalpolitiet drog til Svendborg for at afhøre personale, naboer og eventuelle forretningsforbindelser til kontorchefens ikke lige populære uniformshandel med værnemagten, skyldes det en sag, der aldrig er opklaret. Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej den 19. februar 1948.

Af hotellets gæstebog fremgik det, at kontorchefen havde booket sig ind første lørdag i juli 1948. Den foregående sommer havde man for en gangs skyld svigtet Svendborg til fordel for en sommerferie i Norge. Så besøget fra 7. juli til 27. juli 1946 blev det sidste.



Båndlagt sag

I 10 år arbejdede en halv snes kriminalfolk forgæves på at opklare mordet på Peter Bangs Vej. Var der forbindelser mellem Jacobsens handel med tyskerne under krigen og "Edderkoppesagen"?

Hvorfor skulle Vilhelm Jacobsen ha' en arierattest, trods jødiske aner? Var ægteparret agenter for nazisterne? Eller måske for de allierede? Hvorfra stammede deres rigdom?

Hvorfor skulle begge ægtefæller slagtes brutalt? Hvorfor er sagen båndlagt og lukket helt frem til 2023?

Af de kendsgerninger, der fremgår af dokumenterne fra 40'erne, er blandt andet den, at der var flere grupper gerningsmænd, som på skift opsøgte mordstedet og deltog i ugerningen. Vilhelm Jacobsen blev truet til at fortælle noget meget vigtigt. Men hvad?.

Da morderne havde fremtvunget de ønskede oplysninger, blev Jacobsen slået ned og dræbt med flere slag. Pulsåren på højre arm blev skåret over, inden gerningsmændene forlod lejligheden på Peter Bangs Vej.

Men hvorfor blev kontorchefens stokke anbragt over de dræbtes ansigter? Hvad skulle det signalere til omgivelserne?

Efter de forløbne snart 60 år har politiet givet tilladelse til, at enkelte forskere læser dokumenter i de 42 kasser med rapporter fra afhøringer af familiens omgangskreds og forretningsforbindelser. Herunder også afhøringer af personalet på Hotel Christiansminde og andre borgere i byen. Det kan du læse mere om næste søndag.