Måske foregik det sådan?.........Webmaster: Dines Bogø


Danmarks største kriminalsag, der aldrig officielt bliver opklaret.
Dobbeltmordet: Generelt ... Dines Bogø ...
Carl Holten - English House - Dobbeltmordet - Dines Bogø
Lejligheden Peter Bangs Vej 74, 3, th. Lejligheden var ikke opbygget på samme måde, som lejlighederne neden under på 2. og 1. sal, hvilket har forvirret journalister og forfattere.



BAGGRUND:


Kontorchef Vilhelm Jacobsen havde undersøgt og forhandlet om køb af våben, der kunne videresælges til Palæstina med stor fortjeneste. Han handlede på firmaets vegne. Man havde uregistreret kapital, der skulle investeres.

"Moskva" havde også interesse i at opkøbe våben for at få politisk indflydelse i uroplagede områder.



MOTIV OG OPTAKT:


Jacobsen var i forbindelse med forhandlinger kommet i besiddelse af dokumentation, der kunne være belastende for våbenhandlere, hvis de papirer blev afleveret til politiet eller pressen.

"Tyskeren" havde en sag om angiveri fra besættelsestiden hængende over hovedet. Man havde lovet ham, at skaffe nogen, der ville vidne falsk til hans fordel, hvis han lige hjalp med en nem opgave.

Han skulle i lejligheden på Peter Bangs Vej 74, 3, th. finde de belastende papirer. Medtage disse og forsvinde.



INGER JACOBSEN:


Hun havde besøgt en halvkusine på nærliggende hospital. Da hun kom hjem var "Tyskeren" stadig i lejligheden, da han har ledt forgæves.

Han havde håbet, at hun kunne overtales til at afsløre, hvor papirerne lå. Hun råbte op og blev slået ned i dagligstuen med en lampe, der stod i karnappen.

"Tyskeren" ringede og fik besked på, at trække/bære Inger Jacobsen til et sted, hvor hun ikke ville være synlig, når man kom ind i lejligheden.



ORDREGIVER:


Man forsøgte, at redde situationen, da det aldrig havde været meningen, at der skulle ske noget med kontorchefen eller hustruen.

"Tyskerens hustru" får besked på, at kontakte kontorchef Vilhelm Jacobsen på kontoret og forsinke ham, så længe som muligt. Han plejer normalt, at han tage hjem kl. 16.30 med S-toget fra Nørreport Station.

Hun aftalte telefonisk et møde med Jacobsen i Botanisk Have. De gik rundt til kl. ca. 17.40, hvorefter Vilhelm Jacobsen fornemmede, at der var noget galt og han tog en taxi til hjemmet. Det ville tage for lang tid med det sædvanlige S-tog, han havde togkort til.

Efter en del opringninger til værthuse fandt "Ordregiveren" to folk han kunne bruge. "Søfyrbøderen og Skibsføreren" holdt møde hos resturatør Andersen i Allékrydsets Vinstue. Måske sad de "Hos Chas" lige ved siden af. Et nyt sted, hvor man var begyndt at mødes, da det var blevet lidt for hedt i Vesterport-området.

Begge fik besked på, at haste til Peter Bangs Vej 74 og der stoppe Vilhelm Jacobsen inden han kom op i lejligheden, hvor han ellers ville ringe "HJÆLP" (dreje 0).

"Skibsføreren" kendte stedet fra dengang, hvor han sejlede illegalt på Øresund for modstandsbevægelsen og havde kontakt til Jacobsen.



HASTEKØRSEL FRA "RÅDHUSKRYDSET":


"Søfyrbøderen og Skibsføreren" når frem og modtager Jacobsen på fortovet foran ejendommen.

Carl Holten - English House - Dobbeltmordet - Dines Bogø
Peter Bangs Vej 74. To mand modtager Vilhelm Jacobsen, da han ankommer med taxi ca. kl. 17.50. Tegningen er udført af John Lundgren til Dines Bogø i 2005. Udlånt og tilpasset særudstillingen på Politimuseet i 2011.

Jacobsen bliver tvunget med op i lejligheden, hvor man i første omgang forgæves forsøger, at få Jacobsen til at afsløre, hvor papirerne er gemt.

Han bliver bundet fast til en stol, kneblet (sammenrullet damestrømpe i halsen) og truet. Han forsøger, at slippe ved at tilbyde 1 kg guld = værdi 2 checks på hver 8.500 kr.

Efter at Jacobsen har afsløret, at papirer befinder sig i en thedåse, bliver han dræbt. De to fortæller "Ordregiver", at de har papirerne. De forlader lejligheden med papirerne efter, at have givet Inger Jacobsen i soveværelset tre dræbende slag.



OPRYDNING:


Et stykke tid efter ankommer to tilkaldte mænd (iført politiuniformer) til stedet. De skal rydde op og i kraft af deres uniformer kan de angive, at de har et lovligt ærinde, hvis beboere i opgangen skulle undre sig.

Lejligheden bliver vasket af for alle fingeraftryk. Der bliver lagt forskellige "vildledende spor". Den ene mand må forlade stedet omkring kl. 19.30. Den anden fortsætter oprydningen til lidt over midnat. Inden er Jacobsen pulsåre i højre hånd skåret over. El-edninger og persiennesnor, han havde været bundet med tages med, da der kan være afsat fingeraftryk i blodpletter.



20. FEBRUR 1948:


Frederiksberg Politi modtager anmeldelse kl. 08.17 fra Jacobsens nabo. To husassistenter har fundet de dræbte. Der afsendes en kriminalmand og tre uniformerede politifolk til adressen. Kriminalbetjenten tilkalder teknikere og forstærkning. Parker, Frederiksbergd Poltitimester kommer tidligt og går rundt i lejligheden inden teknikerne er færdige. Han laver et fodaftryk (håndsyet sko) i en blodpøl. Senere kommer han igen sammen med kiriminalpolitiets leder.

Teknikere og en del andre politifolk dukker op i lejligheden. Pressen holdes væk. Ægteparrets ven Erik Ramdahl (tilkaldt af beboer på 2.sal tv) kom uopforret ret hurtigt og hjalp politiet med oplysninger om de afdøde.



"GERNINGSMÆNDENE"


Politiet hører om "Tyskeren", arbejdsløs søfyrbøder, kranfører. A.H.S., der bor på Vesterbro, afhøres mange gange.

I april 1948 myrdes Skibsfører Hjalmar Olsen og "ingeniør" Rudolf Nicolai i Køge Bugt.

Gerningsmanden til Dobbeltmordet i Køge Bugt er søfyrbøder Anderes Kristian Jørgensen, kaldet "Snigskytten". Han angives som hovedmanden på Peter Bang Vej og Hjalmar Olsen, som den anden mand, der bare var med.

Hjalmar Olsen, er en hyggelig familiefar, men interesse for hurtige penge og spænding. Han fortæller til sin samarbejdspartner Nicolai, hvad han oplevede i lejligheden.

Rudolf Nicolai, der gør alt for at tjene penge, forsøger pengeafpresning med sin viden hos en af Edderkopperne.

Anders Kristian Jørgensen er følelsesløs og afstumpet, der flere gange før har dræbt uden grubler.

Jørgensen idømmes livsvarigt fængesel for det ene Dobbeltmord.

Olsen & Nicolai ender på bunden af Køge Bugt.

A.H.S. afhøres mange gange, men bliver aldrig tiltalt.

A.H.S.'s hustru, er sangerinde. Hun afhøres kun kort om sin færden den 19. feb. 1948.